8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), utrwalanie dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie zdrowych posiłków.
W naszym przedszkolu Dzień Zdrowego Jedzenia był obchodzony na wiele sposobów. Nauczycielki w grupach rozmawiały z dziećmi na tematy związane ze zdrowym odżywianiem. W tym dniu królowały u nas owoce i warzywa. Dzieci w gr I wykonały smaczny i pyszny sok z różnych owoców wykorzystując sokowirówkę, uczestniczyły w zagadkach smakowych. Dzieci zostały również zapoznane z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, którą same uzupełniały odgadując zagadki oraz rozwiązując tematyczne rebusy. Przedszkolaki chętnie uzupełniły też owocowe sudoku. Taki dzień nie mógł obyć się bez choćby odrobiny ruchu, dlatego też nasi milusińscy bawili do piosenek „Olimpiada w Jarzynowie” czy „Sałatka jarzynowa”. Po wysiłku, nieco już zmęczone dzieci mogły ugasić pragnienie samodzielnie przygotowanym sokiem.
W Gr II przedszkolaki wykonały piękne kolorowe jabłuszka wykorzystując plastelinę, rozwiązywały zagadki o owocach i warzywach, wykorzystały w zabawach chustę animacyjną.
Starsze przedszkolaki w Gr III oglądały prezentację multimedialną na temat zdrowego odżywiania się, dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności. Przygotowały też plakat z owocami wykorzystując farby kolorowe, plastelinę oraz inne dostępne materiały.
Średniaki z Gr V w tym dniu ubrane w kolorowe fartuszki wykonały samodzielnie przepyszną sałatkę owocową utrwalając nabyte wiadomości o owocach i warzywach oraz o ich znaczeniu dla zdrowia. Po krótkiej rozmowie, opisie wyglądu owoców, rozpoznawaniu za pomocą różnych zmysłów wszystkie dzieci chętnie przystąpiły do pracy. Kroiły i układały w miseczkach owoce. Gdy wszystko było już gotowe rozpoczęła się degustacja sałatki. Wszystkim dzieciom bardzo smakowało, sałatka była kolorowa i pyszna. Postanowiły przygotować taką samą dla rodziców w domu.
Działania przeprowadzone w tym dniu przez nauczycieli zachęciły dzieci do spożywania owoców i ich przetworów jako źródła witamin, uświadomiły wartości odżywcze owoców dla prawidłowego rozwoju. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.
Barbara Czernicka
Zapraszamy do galerii zdjęć: