Dyrektor Przedszkola Danuta Rusin bardzo dba o zdrowe odżywianie przedszkolaków, o to, aby posiłki były smaczne kolorowe, bogate w witaminy niezbędne dla organizmu dziecka, dlatego też kuchnia przedszkolna serwuje pyszne i zdrowe posiłki z myślą o najmłodszych.

Jadłospis układany w Przedszkolu jest różnorodny. Kanapki przygotowywane dla przedszkolaków ozdabiane są kolorowymi warzywami i stanowią okazję do zapewnienia przedszkolakowi zdrowego posiłku. Obiady sa bogate w mięso, ryby: łososia, które to produkty są dobrym źródłem białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny. Natomiast ryby zawierają pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Do obiadów podawane są zróżnicowane surówki, które z kolei są one bardzo dobrym źródłem, np. witaminy C, β–karotenu, wielu składników mineralnych i błonnika. Ponadto surówki dostarczają kwasów organicznych, barwników i olejków eterycznych, które pobudzają apetyt, a także są naturalnymi przeciwutleniaczami.

Posiłki w Przedszkolu serwowane są w jadalni a przy sprzyjającej pogodzie w porze letniej również w ogrodzie przedszkolnym.

Nauczycielki z poszczególnych grup prowadzą działkę przedszkolną z nowalijkami z których dzieci korzystają w porach posiłków

W grupie I prowadzone są działania edukacyjne z dziećmi na temat zdobywania wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie zdrowego odżywiania, wyrabiane są prawidłowe nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe. Nauczycielki zachęcają dzieci do kontaktu z produktami nieznanymi, nowymi dla nich, rozwijają zachowania sprzyjające zdrowiu dzieci. Zachęcają dzieci do spożywania urozmaiconych posiłków bogatych w witaminy w ciągu dnia.

W grupie II nauczycielki zorganizowały śniadanie w formie szwedzkiego stołu na którym znalazły się surowe warzywa i owoce, które wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Błonnik w warzywach i owocach redukuje zaburzenia trawienia i poza tym owoce i warzywa są niskokaloryczne, dają szybko uczucie sytości i lekkości. Prowadzone są z dziećmi: „Zielone ogródki”- hodowle ziół i przypraw z przeznaczeniem do spożywania podczas posiłków.

W grupie III realizowany był cykl zajęć o diecie i zdrowym odżywianiu, które stanowi klucz do dobrego zdrowia. Dzieci poprzez prezentację multimedialną zapoznały się z wartościami odżywczymi warzyw i owoców, oraz nabyły świadomość w zakresie ograniczenia spożywania cukru i słodyczy w diecie.

Malowały Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i Młodzieży na której znalazły się istotne czynniki wpływające na prawidłowe odżywianie i funkcjonowanie dziecka. Zaleca się obecnie zwiększoną aktywność fizyczną, mniej urządzeń elektronicznych i stosowanie prawidłowej diety dla dziecka.

Przedszkolaki wykonały „Kolorowy talerz” na którym znalazły się różnorodne warzywa i owoce które stanowią ważną informację o cennych składnikach odżywczych. Przedszkolaki zostały zachęcone do podjęcia decyzji o zmianie nawyków żywieniowych oraz o odpowiedzialności za swoje zdrowie.

Odbył się Konkurs wewnątrzprzedszkolny: „Zdrowie – bezcenny skarb”, który uświadomił dzieciom jak ważne jest prawidłowe i zróżnicowane odżywianie dla zdrowia.

W grupie IV i V dzieci uczestniczyły w zajęciach kulinarnych piekąc pyszne babeczki i niskokaloryczne ciasteczka owsiane. Zapoznały się z produktami oraz przepisami dotyczącymi ciasteczek, a następnie w grupach odmierzały określoną ilość produktów i samodzielnie przygotowały ciasta do wypieku, które zostały upieczone w kuchni przedszkolnej. Smakowity aromat roztaczał się w przedszkolu i wszystkim upieczone ciasteczka bardzo smakowały.

Również przedszkolaki z grup IV i V wykonała plakaty pod hasłem „Aktywnie i zdrowo spędzam czas”, w których promowany jest aktywny zdrowy i higieniczny tryb życia oraz dostarczana jest wiedza na temat co sprzyja a co zagraża zdrowiu.

Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta, uwzględniająca warzywa i owoce, zapewni kilkulatkowi dobry stan zdrowia i jest najlepszym rodzajem profilaktyki niektórych schorzeń.

Barbara Czernicka 


Zapraszamy do galerii zdjęć:

Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Jadalnia grupy IV
Jadalnia grupy IV -  śniadanie
Jadalnia grupy IV - śniadanie
Jadalnia grupy IV -  śniadanie
Jadalnia grupy IV - śniadanie
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Jadalnia grupy IV - obiad
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8