Eksperymentowanie i doświadczanie to jedna z ciekawszych form pracy z przedszkolakami. Chcąc zapewnić dzieciom możliwość korzystania z tych form pracy i jednocześnie kontynuując cykl zajęć „Spotkania z fizyką” pani dyrektor Danuta Rusin i nauczycielka Barbara Czernicka zaprosiły trenera Akademii Nauki panią Aleksandrę Dąbrowską do zaprezentowanie ciekawych eksperymentów i doświadczeń z wykorzystaniem produktów spożywczych.

Na zajęciach w dniu 22.11.2018 r. dzieci z grup III, IV i V prowadziły doświadczenia z mydłem, mlekiem, barwnikami spożywczymi, łączyły kolory, dowiedziały się jakie reakcje zachodzą łącząc wodę z papierem. Dowiedziały się o cieczy nienewtonowskiej łącząc mąkę ziemniaczaną z wodą.

Przedszkolaki prowadziły eksperymenty z probówką (szkłem laboratoryjnym), poznały zjawisko powstawania tęczy z cukierków w połączeniu z gorącą wodą.

Na zajęciu trenerka wyjaśniała zjawisko czekoladowych kulek mocy w słoikach czy termometru przyjaźni. Dzieci mogły zobaczyć powstanie lawy z połączenia oleju, barwnika i tabletek musujących. Również przedszkolaki doświadczyły zjawiska tworzenia lawy wulkanicznej z połączenia kwasu i zasady czyli sody i octu. Za pomocą menzurki trenerka przeprowadziła eksperyment chemiczny podczas którego duszek wydobywający się ze szkła mógł spełniać dziecięce życzenia.

Zajęcia były bardzo ciekawe, atrakcyjne, rozbudziły w nich dziecięcą wyobraźnię, ciekawość poznania zjawisk fizycznych w formie zabawy. Takie zabawy badawcze są świetną okazją do kształtowania u dzieci nowych operacji umysłowych takich jak: analiza, synteza, porównywanie i uogólnianie. Przy okazji dzieci rozwijają wytrwałość, koncentrację uwagi i spostrzegawczość. Przedszkolaki chętnie samodzielnie działały, czynnie eksperymentowały podejmując próby dochodzenia do rozwiązań pod czujnym okiem trenerki prowadzącej zajęcia.

Tekst: Barbara Czernicka